Кад слонови не утихну

Жарко Пуховски Понавља се слика Хладног рата минус неутрални и несврстани. Србија се нашла у једној врсти неутралне позиције. [...] Некада је формула танзанијског председника Њеререа била легендарна – кад слонови воде љубав страда трава, кад се слонови туку опет страда трава. Између великих треба сачувати живу главу.

Жарко Пуховски, професор Филозофског факултету у Загребу, о геополитичкој позицији Србије, „Око“ РТС-а

У свакој нашој шали има мало (више) трагедије

Србијанка Турајлић У шали волим да кажем, мада то и није шала - када би премијер [Вучић], све са својим чувеним ЈА, свако јутро вешао петоро људи на Теразијама, сви међународни фактори би нашли начина да то оправдају, да нам објасне зашто је то добро, како би ова власт потрајала и завршила неке ствари...

Србијанка Турајлић, универзитетски професор у пензији, „Радио гужва“ на Радио Б92

Стрип о малом вуку и седам патуљака

Србијанка Турајлић Имам фантастичан атак на медије и премијера који је из „Супермена“ и „Флеш Гордона“, стрипова мог детињства, прешао у бајке. Тренутно се понаша као краљица у „Снежани и седам патуљака“, разбија сва огледала. На крају ће му остати да пита „Информер“ и „Курир“ – ко је најлепши на свету?

Србијанка Турајлић, универзитетски професор у пензији, „Радио гужва“ на Радио Б92

Кажем Србија, књижим Европска унија

Александар Вучић Ви у Европској унији рачунајте на Србију.

Александар Вучић, премијер Србије, на Београдском безбедносном форуму, „Танјуг“

Лице са сумњивим презименом

Александар Вучић Почело је пребијање док је држао личну карту у руци. Стоји му и даље лична карта у руци. Ишао је код оца и мајке, који живе у Крунску улици на 50 метара одатле. Жао ми је што ми не верујете, не уклапа се у клише. Требало је да неки други буду пребијени, па да се тражи седница Савета безбедности УН, како је то написао мој брат у писму. Можда је боље што се то десило мојој породици него неком другом.

Александар Вучић, премијер Србије, о пребијању његовог брата Андреја од стране жандармерије, „Шта радите, бре?“ РТС-а

Клуб изузетних џентлмена

Жарко Пуховски Мало је чудна игра ЕУ према Србији – ако будете добри доћи ћете у мој клуб; у међувремену се понашајте као да јесте члан клуба, али вас је не пуштам унутра.

Жарко Пуховски, професор Филозофског факултету у Загребу, „Око“ РТС-а

Прођеш (кроз бриселске двери) и не мислиш

Жарко Пуховски Хрватска је сада у ЕУ и налази се у „прелагодној“ позицији – нема више [своју] спољну политику.

Жарко Пуховски, професор Филозофског факултету у Загребу, „Око“ РТС-а

Чувари трагова новца

Србијанка Турајлић Они који су се докопали власти су се потрудили да никако не видимо да постоји још неки и мислимо да су они једини. Имала сам прилике да разговарам сам другим и трећим ешалоном странака, нпр. са фасцинантном омладином ДС-а са Врачара и Савског венца. Када их питате зашто трпе и све нас уништавају, добијате одговор да онај ко је на челу држи кључеве касе и једини зна путеве новца – без којег би странка престала да постоји.

Србијанка Турајлић, универзитетски професор у пензији, „Радио гужва“ на Радио Б92

Он, она и (не)свето двојство

Србијанка Турајлић После 5. октобра сви су похрлили на ТВ „Пинк“ и у храм Светог Саве; у две институције које су, по мени, парадигма деведесетих. Ми смо за све што се дешавало деведесетих означили једног човека, који јесте био крив али није био натчовек. Све што нам је урадио није могао сâм. Када су наши водећи политичари отрчали на „Пинк“, „пинк култура“ је легализована. Храм Светог Саве је симбол наше бахатости деведесетих… и ту смо где смо. Да не говорим о одласцима на славу код оног кога неки зову Његово Краљевско Височанство у земљи која је република.

Србијанка Турајлић, универзитетски професор у пензији, „Радио гужва“ на Радио Б92