Експерти приправници

Иво Висковић Многи који долазе у наш регион нису првокласни дипломати, а убеђени су да су дошли [...] готово као мисионари - који су одлазили у далеке крајеве и истицали, као идеолошко оправдање, да доносе напредак, цивилизацију, културу заосталим народима... Амбасадор једне европске земље рекао је амбасадору Босићу [БиХ]: код вас живе два народа - Босанци и Херцеговци. А представио се као експерт за Балкан. Можете мислити шта знају други када они [експерти] знају толико.

Иво Висковић, професор ФПН-а у Београду, док је службовао као амбасадор СЦГ у Љубљани, „Око“ РТС-а

Жути картон за Вучића, а црвени за Олбрајт

Мухарем Баздуљ Разни наши коментатори склони псеудометафизичким поређењима су отприлике рекли - незгодно је то што се Вучићу десило, али је то најмања могућа казна за његову изјаву од 20. јула 1995. када је рекао „ако они убију једног Србина, ми ћемо 100 Муслимана“. Лако ћемо се сложити да је та изјава неопростива, срамотна... Али, међу гостима у Поточарима била је једна особа која је 12. маја 1996. у емисији CBS-a „60 минута“ дала много неопростивију изјаву; новинарка Лесли Стал је питала тадашњу америчку амбасадорку у УН Медлин Олбрајт: „Сви знамо да је због санкција УН према Ираку умрло пола милиона деце, то је више него у Хирошими, да ли је вредело“? Медлин Олбрајт је казала: „Био је то тежак избор, али је вредело“.

Мухарем Баздуљ, новинар и писац, о комеморацији у Поточарима (1995-2015), „Око“ РТС-а

Кад аплаузи (не) утихну

Мухарем Баздуљ Мучна ми је сцена била када људи гађају Александра Вучића камењем, ципелама, флашама, блатом. То је можда проблем са мојим карактером, али ми је још мучнија била сцена гледајући како у Сарајеву одушевљено пљешћу Медлин Олбрајт, јер се на неки начин идентификују са њеном политиком на локалном нивоу, а погубност те политике је глобална - нарочито према муслиманима. Иронично говорећи, косовске Албанце који уздижу Клинтона и Олбрајт могу и да схватим.

Мухарем Баздуљ, новинар и писац, о нападу на премијера Србије на комеморацији у Поточарима (1995-2015), „Око“ РТС-а