Трговина индулгенцијама (Конверзија тајкуна у капиталисте)

Борис Тадић Непристојно богатим људима називам оне који немају друштвену одговорност, а новац користе само за личне ужитке. Али, хајде да ти људи чије сам богатство назвао непристојним, саграде један мост који бисмо метафорички назвали 'мост српских тајкуна'. То ће бити начин на који ће купити свој легитимитет, јер ће људи осетити да су им нешто вратили. Од људи који су 1990-их стицали богатство чуо сам каква су била правила игре.

Борис Тадић, председник Србије, 07. јун 2010, Б92

Управо смо изашли из економске кризе (статистички)

Мирко Цветковић Тренутно смо формално изашли из кризе, јер је пораст бруто домаћег производа у првом кварталу ове године био око један одсто, али се то још не одражава на живот људи.

Мирко Цветковић, премијер Србије, 18. мај 2010, "Бета"

Велики мајстор бизниса и политике

Чедомир Јовановић Да ли постоји неки катихизис који тражи од мене да живим као Фрањо Асишки? Као и сваке године, платио сам вишемилионски порез овој држави, надлежни органи добијају сваки одговор од мене... Наравно да имам приватан посао од кога живим.

Чедомир Јовановић, председник ЛДП-а, на питање о свом луксузном животу, 06. мај 2010, "Распакивање" РТС-а

За национални интерес и пропала предузећа

Зоран Дракулић Део новца од продаје "Телекома" треба уложити у оживљавање пропалих фирми, а део новца бисмо уложили ми привредници. Уколико би такво предузеће почело успешно да послује, профит би се делио према уложеном капиталу. (...) Могу да понудим држави да поставим целу управљачку структуру, да водим организацију и управљам пословањем РТБ "Бор", ако је у националном интересу да та фирма почне да ради и функционише као профитабилна компанија. Ваљаоница бакра у Севојну је успешна профитабилна извозна фирма у којој се тренутно лошије живи, али да има одрживу будућност, а РТБ "Бор" (у коме су зараде 40 одсто веће него у Севојну) није одржив и ускоро би могао да "пукне", јер држава нема пара да стално покрива дугове, плаћа нерад и инвестира у опрему.

Зоран Дракулић, оснивач и већински власник "Поинт групе", 25. април 2010, "Политика"/Б92

Ако им је добро, онда ништа (Пристојни понуђач)

Зоран Дракулић Не знам да ли неко жели нешто добро овој држави! Ако смо ми најгори, онда нађите боље привреднике. Сваки дан слушам економисте који никада ништа нису урадили, а 30 година само критикују! Идеја је била да се наш менаџмент ангажује и покрене пропало предузеће. Онда бисмо се договорили са државом на који начин бисмо учествовали у профиту, ако се профит створи. Нисмо ишли у детаље, о детаљима ћемо лако, ако има интереса. Ако нема, онда ништа.

Зоран Дракулић, већински власник "Поинт групе", о понуди дела привредника да помогну у управљању пропалим државним предузећима, 23. април 2010, "Прес"

Дозволите да се обратим (и одјавим)

Зоран Дракулић Не разумем критике, неко понуди нешто што је добро, а онда јавност одмах из тога извлачи нешто што уопште није позадина целе понуде. Идеја је била да покренемо капацитете, помогнемо да се повећа запошљавање, да почне нешто да се ради. А ако то никоме не треба, нема проблема, имамо ми довољно својих проблема...

Зоран Дракулић, већински власник "Поинт групе", о понуди дела привредника да помогну у управљању пропалим државним предузећима, 23. април 2010, "Прес"

Да му пензионерски дани мирно теку...

Ђорђе Вукадиновић Томислава Николића пре видим као задовољног пензионера из Бајчетине, него као председника Србије.

Ђорђе Вукадиновић, политички аналитичар, о политичкој будућности председника СНС, 08. април 2010, "Распакивање" РТС-а

Пожељна карактеристика сваког народа

Брана Црнчевић Молим вас, ко се у Србији сећа шта је ко када рекао.

Брана Црнчевић, књижевник и члан СНС-а, о председнику СНС Томиславу Николићу, 08. април 2010, "Распакивање" РТС-а

Збогом алкохолу

Велимир Илић Ја сам одмах отишао у скупштинску амбуланту и они су узели крв и дали на испитивање, али ја сам отишао и на ВМА и тамо такође урадио тест, и та здравствена установа ми је издала уверење да имам 0,00 промила алкохола у крви.

Велимир Илић, председник Нове Србије и посланик, 08. април 2010, Б92

Ко псује (за себе) зло не мисли

Томислав Николић Оно што сам рекао - рекао сам за себе. Рекао сам нешто што не треба да иде у јавност и због чега бих могао да се стидим, али ситуација је тог дана била таква да су многи опсовали и само сам ја у томе ухваћен. Динкић је јуче починио дела због којих више не би смео да уђе у скупштину, али то никога не интересује.

Томислав Николић, председник СНС-а и шеф посланичке групе, дан пошто је опсовао Млађана Динкића у Народној скупштини, 08. април 2010, Б92

Мали злочин и тешка казна

Томислав Николић Моја казна је што сам морао да се извиним Динкићу, ја сам своју казну примио, а нека размисли како себе да казни за то што је дозволила да Динкић нас више од милиона назове нацистима, а мене лично Хитлером и нека размисли да ли би она у таквој ситуацији остала мирна.

Томислав Николић, председник СНС-а и шеф посланичке групе, дан пошто је опсовао Млађана Динкића у Народној скупштини, 08. април 2010, Б92

Само реплика да се деси

Томислав Николић Шта сте све обећавали Србији, господине Динкићу, није вас срамота да уђете у салу. Да има овде председника Скупштине, одавно би вас из сале избацио. Да ви СНС упоредите са странком Адолфа Хитлера и да сви овде у сали ћуте, зато што сте ви битни за Владу… Време, је л’ да? Го*но једно. Је*аћу ти матер ја на реплици.

Томислав Николић, председник СНС-а, у Скупштини Србије, 07. април 2010, "Otvoreni parlament"

Опоравак после прележане болести

Млађан Динкић Било је лако и популистички критиковати некога у кризи [...]. Прошле године је била најдубља криза [...], а сада је прошла. Ми смо суштински одбранили економски и финансијски систем од онога што се десило Исланду и балтичким земљама.

Млађан Динкић, министар економије и регионалног развоја, у Скуштини Србије, 07. април 2010, "Шта радите, бре?" РТС-а

Пас је племенита животиња

Млађан Динкић Народ каже да лаже као пас, а она како је то протумачила - то је њен проблем.

Млађан Динкић, министар економије и председник Г17+, на питање новинара да ли је у Скупштини назвао Јоргованку Табаковић (СНС) џукелом, 07. април 2010, Б92

Нико никада као Млађан

Јоргованка Табаковић Желим да упутим протест због врло непријатне ситуације коју сам први пут доживела, а прошле године сам напунила 50 година, скупштински сам посланик од 1992. године са кратком паузом од три године. И први пут сам доживела да ми у скупштинској сали приђе министар и моју дискусију заврши коментаром - џукело, једна.

Јоргованка Табаковић, функционер СНС-а и посланик, о Млађану Динкићу, 07. април 2010, Б92

Човек који је премало пио (воду)

Ненад Чанак [Велимир] Илић је споменуо воду у Банату. Ја не знам кад ју је последњи пут пио, јер мислим да он воду уопште не пије.

Ненад Чанак, председник ЛСВ-а и посланик, у Скупштини Србије, 07. април 2010, Б92

Антиалкохолна кампања

Сузана Грубјешић Ово је превршило сваку меру, ви дозвољавате некоме чији су сарадници под истрагом и који ће завршити у затвору да некога назива криминалцем. Предложићу да се у овој скупштини уведе алкотест и да онај ко тај тест не прође, не може да присуствује седницама.

Сузана Грубјешић, шеф посланичке групе Г17+, у Скупштини Србије после излагања Велимира Илића о Млађану Динкићу, 07. април 2010, Б92

Српски Нерон

Велимир Илић Динкић је уништио фабрике и градове у Србији, уместо да решава стварне проблеме, попут, између осталих, квалитета пијаће воде у Банату. Ви сте постали карцином за Србију и могли би мало да се повучете. Колика је цена отпремнине да вас негде пошаљемо, да мало живнемо и радимо?

Велимир Илић, председник Нове Србије и посланик, у обраћању министру економије у Скупштини Србије, 07. април 2010, Б92

Кад вукови шмркућу

Вук Драшковић Не, не, не. Имам грип. Нема љубљења! Има грипа и тамо где нема свиња. Ово је вучји!

Вук Драшковић, председник СПО-а, госпођи која му је скочила у загрљај на годишњицу 9. марта, "Вечерње новости"

Нисам плаћао људе (из ОВК) да ме обавештавају

Бернар Кушнер Трговина органима. Да ли сте ви болесни? Да ли вам ја личим на некога ко би трговао органима? [...] Шта је то жута кућа? Која жута кућа? Зашто жута? Господине, Ви треба да се преконтролишете. Доста је било. Није било жуте куће, није било трговине органима. [Рада Трајковић] је доктор као и ја, мислите ли да смо то радили. Људи који то кажу су ниткови и убице.

Бернар Кушнер, бивши шеф УНМИК-а (1999-2001), у Грачаници на питање новинара Будимира Ничића о трговини органима киднапованих Срба, 02. март 2010, Б92