(Не)пријатељска ватра

Горан Свилановић Нека их она хапси!

Горан Свилановић, на изјаву Карле дел Понте да се Младић и Караџић налазе у Београду, "Б92"

(Не)пријатељска ватра

Зоран Живковић СФОР стално покушава да Караџића ухапси у Босни и Херцеговини, што значи да они мисле да је тамо. То сви мисле, осим главног тужиоца Хашког трибунала Карле дел Понте.

Зоран Живковић, премијер Србије, конференција за новинаре

(Не)пријатељска ватра

Војин Димитријевић Карла дел Понте се неће смирити док у Србији на власт не доведе крајњу десницу и тада ће бити испуњено њено пророчанство да је с људима у Србији немогуће сарађивати.

Војин Димитријевић, директор Београдског центра за људска права, "Б92"

Нелагодност у изручивању

Коста Чавошки Нова влада на челу с Војиславом Коштуницом изручиће све оптужене Хашком трибуналу. Став о Хагу као последњој рупи на свирали је нешто на шта је Коштуница давно заборавио, а посланици ДСС-а су гласали за закон о изручењу Хагу, а Коштуница би, као легалиста, тај закон морао да примењује. Коштуница ће неко време оклевати, а онда ће под изговором да су му пречи интереси народа и државе то највероватније учинити. Једино што, за разлику од покојног премијера Ђинђића, Коштуница неће то учинити лагодно, веселог лица, него ће направити паћенички израз као да он то није хтео, али, ето, морао је.

Коста Чавошки, професор Правног факултета, "Б92"

Не чујемо добро, али ухапсићемо...

Алијанса за будућност Косова Рамуша Харадинаја Када би било правде, онда је јуче требало ухапсити оне који подстичу дестабилизацију и криминалне банде на Косову – Небојшу Човића, а не борца слободе, генерала Селима Краснићија [једног од команданата Косовског заштитног корпуса].

Алијанса за будућност Косова Рамуша Харадинаја, "Бета"

Сви су изабрани демократски, осим оних који нису

Томислав Николић Нисте само ви бирани демократски! Сви су изабрани демократски. Колико је тада било демократије, толико су изабрани на демократски начин.

Томислав Николић, заменик председника СРС-а, у Скупштини Србије

Још нам само але фале

Филип Вујановић Збивања на политичкој сцени Србије наносе штету Црној Гори.

Филип Вујановић, председник Црне Горе, конференција за новинаре

Реч (ни)је само реч

Борис Тадић Војислав Коштуница једино није обећао, током изборне кампање, да неће сарађивати са СПС-ом и на крају је, збиља, одржао реч: сарађује са Слободаном Милошевићем и његовом листом, дакле Милошевић је носилац те листе и први човек СПС, што ја поздрављам, важно је одржати реч.

Борис Тадић, носилац листе Демократске странке, "Б92"

Сироти велики социјалисти

Ивица Дачић Ми немамо с ким да разговарамо, а хтели смо да помогнемо Србији, али очигледно има оних којима нико не може помоћи.

Ивица Дачић, председник ГО СПС, изјава у Скупштини Србије

Сироти велики социјалисти

Милорад Вучелић Не очекујемо да се прихвате сви наши захтеви, јер би то онда била наша влада, али смо спремни на прихватање неких политичких циљева да зауставимо даљу ерозију српске привреде, ломљење кичме нашој производњи, отпуштање радника и даље погоршавање животног стандарда људи који живе од свог рада.

Милорад Вучелић, потпредседник СПС-а, "Новости"

Неовлашћени тумачи

Предраг Марковић Избори су решење кад имате кризу власти а не кад имате кризу тумачења изборних резултата од стране појединих странака.

Предраг Марковић, потпредседник Г17+, "Политика"

Без узимања на крају?

Ђорђе Вукадиновић Наша политичка ситуација лични на заплете из латиноамеричких серија у којима су могући свакакви заплети и обрти, али је разлика у томе што се ове серије по правилу завршавају срећним крајем.

Ђорђе Вукадиновић, уредник "Нове српске политичке мисли", "Политика"

Мајстори, мајстори

Небојша Ромчевић Знао сам да се ради о неодговорним људима, али да су потпуно заслепљени сопственом сујетом, то нисам знао. Никакви политички разлози не постоје. Ови мајстори таутологије из ДСС-а, једну исту реченицу могу да врте на хиљаду и двеста начина, само да би, заправо, прикрили ту једну једину чињеницу, да је Коштуница љут на ДС и да он с њима неће да уђе у 'шему'. И, ако би се сада појавила и Комунистичка партија Југославије, она из ’48, он би и с њима ушао у неку врсту договора. Додуше, ни ДС се није прославила, она је час попустљива, час непопустљива. А ови остали – Г17 и СПО и Нова Србија, из прикрајка чекају да виде која је најпрљавија варијанта, па да кажу: сад у ово нећемо.

Небојша Ромчевић, драмски писац, "Радио Б92"

Чињење успешних покушаја

Драган Маршићанин СПС је за последње три године показао да чини покушаје, и то успешне, да се профилише као странка која поштује институције и као странка која је спремна да у политичком животу потражи компромисе.

Драган Маршићанин, потпредседник ДСС-а, "Блиц"

Мој Драгане, јабуко са (добре) гране...

Драган Јочић Пожељно је Демократска странка подржи нову Владу Србије, али не и да у њој учествује. ДС не може у Владу јер се није декомпромитовао, та странка је као бршљан што угуши добро дрво.

Драган Јочић, потпредседник ДСС-а, "Бета"

Трутови у сопственим редовима

Зоран Живковић Оно што ја нудим Демократској странци то није дремање – пошто многи други боље дремају, боље би дремали од нас на политичкој сцени Србије – и избегавање проблема. Ја нудим оно што јесте обележје Демократске странке од '90, а посебно од '93. године, откад је Зоран Ђинђић постао председник, а то је да не бирамо ми проблеме него их решавамо.

Зоран Живковић, кандидат за председника ДС-а, "Б92"

Трутови у сопственим редовима

Борис Тадић Веома ценим све што ради и како се понаша господин Живковић и ја њега подржавам у настојањима да буде бољи, живљи и способнији од мене.

Борис Тадић, кандидат за председника ДС-а, изјава новинарима

Ослобађање (од) Европе

Атанасије Ко нам је дошао у посету тенковима 1914? Европа. Ко нам је дошао 1941? Европа. Ко нам је дошао 1999? Европа. Је ли то Европа која због једног лудака, несрећника, тиранина, пре свега нашег – сад се са њим суде, али боље да смо га ми овде осудили, а какве шмокљане имамо у власти, то смо доживели. Уместо да им ми судимо овде, па да ми искажемо своју реч, као што је Карађорђе судио, не могу да се рашчисте с њим јер су они зликовци већи од њега, а и он је зликовац. Уместо да њега ликвидирају, као што су могли Садама да ликвидирају, они један народ бомбардују, урнишу, као што урнишу оне јадне тамо Ирачане, Курде – то је Европа. Она нам не да да се ослободимо. Е, ми ћемо се ослобађати још два века од ње, али ћемо се ослобађати – то је порука Карађорђева.

Атанасије, епископ, на духовној академији у Дому синдиката

Јес' ти музичар?

Богољуб Карић У младости сам, као кавански глазбеник, пустио густе бркове à la Мишо Ковач. Носио сам их више од три деценије и по њима постао препознатљив. Обријао сам их крајем прошле године, кад сам видио да их је обријао и Мишо!

Богољуб Карић, бизнисмен, загребачки "Глобус"