Не питај колико послодавац може да ти плати, већ колико можеш да радиш за њега

Мирослав Чучковић Само је небо граница за сваког радника који овде буде желео да ради посвећено и предано, и да не пита за то када је радно време. А ако пита за плату, неће добити испод 600 евра, бруто. Што значи да ће на руке добити 53.000 динара, али ја сам убеђен да ће добити више.

Мирослав Чучковић, председник општине Обреновац, о фабрици кинеске компаније „Меи та“ у Баричу, „Истиномер“/N1

Трампе, Путине!

Томислав Николић Отворена радост у многим земљама и начин на који су светски медији извештавали о победи Доналда Трампа говори о свести свих народа да ће тај догађај у великој мери променити физиономију света. [...] Након ове промене очекујем да ћемо бити третирани равноправно са другим државама у региону и да ћемо, после више деценија, имати прилику да спроводимо политику мира и сарадње, у складу са нашим легитимним интересима.

Томислав Николић, председник Србије, најављујући да ће упутити позив Доналду Трампу да посети Србију, „Ало“

Да, то смо ми... (нимало се нисмо променили)

Предраг Ј. Марковић Срби су подржавали и Буша, заборавља се да су подржавали и Клинтона. Ми се, јадни, очајнички бацамо у загрљај сваком новом ко се појави на прагу Беле куће, па се после разочарамо. То је било и са Клинтоном, и са Бушом млађим, па чак и са Обамом. Сетите се како се причало да су му на изборима помогли чикашки Срби. Брине ме да смо у таквом стању очаја да нам и 'амерички Шешељ' изгледа као трачак наде.

Предраг Ј. Марковић, историчар, о победи Доналда Трампа на америчким председничким изборима, „Недељник“/„bizlife.rs“

Институт „Тарабићи и њихови тумачи“

Драгољуб Жарковић Тектонске плоче високе политике споро се померају, али наша мала задовољства нико нам неће одузети. „Информер“ је јуче објавио да ће по Тарабићевом пророчанству доћи риђи човек и спасити свет. То је још луђе од оног председничког (Николић) да ће „жути људи пити воду из Мораве“, али у земљи где објективне, хладне анализе, и кад постоје, имају слабу прођу, ови Тарабићеви му дођу као неки важан Институт.

Драгољуб Жарковић, главни уредник недељника „Време“, о победи Доналда Трампа на председничким изборима у САД, „Време“

Лоши Самарићани и транзициона чељад

Небојша Катић Ако велике државе, које имају снаге да заштите своје националне интересе, страхују од моћних страних инвеститора, да ли би и транзициона нејач требало да буде забринута за своју будућност? Наравно да не. Параноја је слабост великих. Када су мали у питању, ко ће боље бринути о њиховој будућности од добронамерних странаца? Уосталом, историја и искуство су нас научили – ништа тако добро свраб не чеше као туђа рука.

Небојша Катић, пословни консултант, о одлуци немачке владе да повуче сагласност за продају компаније „Aixtron“ Кинезима, „Политика“

Филозофија економске паланке

Небојша Катић Србија је, као и већина транзиционих држава, с великим ентузијазмом и безрезервно пригрлила глобализацију. Своје економске ресурсе и простор Србија нуди свакоме ко жели да их купи или користи, и на томе гради своју развојну стратегију. У таквом привредном моделу нема простора за ускогрудо инсистирање на националним или безбедносним интересима, на прехрамбеној или енергетској сигурности, на стратешким привредним гранама и сличним суверенистичким фразама. Србија данас држи велику економску лекцију Западним земљама, па чак и свом великом узору – Немачкој.

Небојша Катић, економиста и пословни консултант, „Политика“