Троножац стабилности

Александар Вучић Сад, кад будемо повећали плате и пензије, имаћемо знатно увећање потрошње, односно БДП-а. То ће бити трећа нога на столици на којој бисмо могли чврсто да седимо.

Александар Вучић, председник Србије, „Политика”

Виртуелна Србија је вечна док су јој сајбер деца верна

Матија Бећковић Има нас на интернету, али не и у реалном свету.

Матија Бећковић, песник и академик САНУ, на отварању Рашких духовних свечаности, „Блиц“

Стихови и страхови не горе

Матија Бећковић То говори о страху који је завладао. На целој планети, а код нас посебно. Можда то једним делом долази и од тога што све што се догађа на свету знамо истог трена. Директан пренос страхота, а велика концентрација страшних вести. Кад помислите да је, рецимо, Хиландар горео у прошлости више пута, али то смо само чули и то ко зна колико након што се догодило. Сад смо гледали. Више је уплашио тај призор него... Заправо, тај страх је дошао од ових направа које прати глас да донесу слободу, проширују видике...

Матија Бећковић, песник, о стиху „Душа само теби знана, неначета а испрепадана...“, „Блиц“

Најжешће тек долази

Матија Бећковић Јејтсов стих каже: „Најгори се надимају од жестине.“

Матија Бећковић, песник и академик САНУ, о друштвеним и политичким приликама у Србији, „Блиц“

Кнез меког срца

Матија Бећковић Милош [Обреновић] важи за опаког, за сатрапа, а како се побринуо за Вука [Караџићa], и то после онаквог писма! То писмо [1832] које је њему Вук упутио убраја се у најстрашније документе и сведочанства о његовој владавини. [...] И Милош је прешао преко тога, Вуку доделио заслужену пензију, донацију за књиге... Збринуо га. У наше време то је тешко и замислити. А ни случајно се не би могло десити.

Матија Бећковић, песник и академик САНУ, „Блиц“