Тајна манастирске ракије

Санда Рашковић-Ивић У делу који се тиче економске и остале подршке СПЦ, ми нисмо имали неке веће амандмане, осим што смо набрајање манастирских производа вина, ракије, меда... заменили термином – пољопривредни производи, на шта је албанска страна скочила, а неки од њених представника чак су тврдили да је то нелојална конкуренција за њихову привреду. Ако их монаси економски угрожавају са ракијом, ајваром, џемом и медом, онда не знам о каквој је ту привреди реч.

Санда Рашковић-Ивић, председница Координационог центра за КиМ, 03. март 2007, "Данас"

Будућност је неизвесна, а увреде увек близу

Александар Вучић То је веома благ израз [да је Тадићев предлог 'притупаст']. Док год Тадић даје маркетиншке изјаве типа 'гив ми фајв', све је у реду. Проблем настаје када почне да се прави паметан и умисли да заиста може да буде председник Србије. Није на њему да процењује шта је геноцид, нарочито не по налогу газда са Запада. [...] Још је Аристотел утврдио да је идиот човек који се не бави политиком на озбиљан начин. Тај израз као да је смишљен за Тадића.

Александар Вучић, генерални секретар СРС-а, 03. март 2007, "Прес"

Коштуница, па Бог!

Слободан Вуксановић Спреман сам да се повучем са функције министра само ако то од мене затражи председник Владе Србије Војислав Коштуница. Принципијелно, то је тако! Војислав Коштуница је мој шеф, и страначки и у Влади Србије. Он ме је поставио овде и само он може да ме отпусти. Јер оно што он каже, ја то и урадим.

Слободан Вуксановић, одлазећи министар просвете и спорта, 03. март 2007, "Прес"

Највиша математика

Радован Јелашић Камата на швајцарске франке тренутно јесте нижа, али се у последњих 16 година вредност франка померала у односу на евро у распону од чак 29,5 процената. Ако се иде по тој логици, кредите треба везивати за јапански јен, где су камате 0,7 одсто. С тим што се курс јена померао за 110,5 процената, па то можемо назвати камиказа задуживањем.

Радован Јелашић, гувернер НБС, на Владину одлуку о везивању дугорочних стамбених кредита за швајцарски франак, 03. март 2007, "Глас јавности"

Право славље

Радослав Стојановић Јурили су ме они [из Босне и Херцеговине], кажу да сам позвао људе на славље. Ми смо имали тог дана пресуду, нисмо знали који ће резултат пресуде да буде – али смо се договорили да се после пресуде, наши адвокати из Лондона и Париза и сви ми, скупимо у резиденцији. Е сад, нисмо знали да ли ће то да буде даћа или весеље...

Радослав Стојановић, правни заступник Србије пред Међународним судом правде, 02. март 2007, "Око" РТС-а

У црно завијени

Драгољуб Мићуновић Многи одавде су чак желели да смо добили етикету геноцидног народа и државе, да смо платили штету од 100 милијарди долара – само да би се доказало да је Милошевић био геноцидна особа.

Драгољуб Мићуновић, сведок на Међународном суду правде у Хагу, 02. март 2007, "Око" РТС-а

Нови људи из старих времена

Светлана Китић Ми смо нова партија на челу са Ивицом Дачићем и људима који немају никакве везе са Слободаном Милошевићем.

Светлана Китић, бивша рукометашица а садашњи посланик СПС-а, 02. март 2007, "Курир"

Хиљаду зато

Велимир Илић Ево, рећи ћу отворено да Ђелића изузетно ценим, да сам се углавном шалио на његов рачун, али људи из ДС и, првенствено Тадић, морају да схвате и признају да Ђелић није капацитет да води Владу као што је то радио или ће то радити Коштуница.

Велимир Илић, лидер Нове Србије, 02. март 2007, "Вечерње новости"

Трагови су многи до пећине...

Агим Чеку Документ који је Ахтисари израдио изгледа као да односе већина-мањина претвара у чисту математику бројки и постотака. Ми који овде живимо знамо да ће мањине на Косову бити слободне и сигурне. Наш став и однос према мањинама то гарантују.

Агим Чеку, "привремени премијер Косова", 01. март 2007, "Данас"

Да оптужбе нестану (као сведоци)

Рамуш Харадинај Веома сам увређен овим оптужбама.

Рамуш Харадинај, изјашњавајући се о кривици у Хашком трибуналу, 01. март 2007, ТВ "Б92"

Академици

Дејан Анастасијевић Приликом недавне посете Драгана Јочића Полицијској академији, кадети су добацивали: 'Затварај трафику, иде министар'!

Дејан Анастасијевић, новинар, 01. март 2007, "Време"

На министарском нивоу

Милан Париводић То је нови тон који је унео Динкић и који је испод нивоа који смо досад имали. Ја бих упитао Динкића због чега Скупштина Србије не функционише последњих пет месеци, због чега су реформе у Србији стале. Он је одлучио да се улагује Европи на штету Србије.

Милан Париводић, као координатор Министарства финансија, 01. март 2007, "Курир"

Хиљаду зато

Божидар Ђелић Да за неке помало личим на Биберчета или на Микија Мауса, за мене уопште није увреда. За мене је то комплимент, Биберче је јунак, а Микија Мауса сви воле, и мали и велики, стотину милиона људи у свету, зато што је поштен, зато што је позитиван, зато што решава проблеме, зато што улива поверење...

Божидар Ђелић, кандидат ДС-а за премијера, у интервјуу "Статусу", 01. март 2007, "Време"

Операција на РТС срцу

Изјаве.нет Спаси РТС и убиј се, Александре!

подмладак ЛДП-а, стихови упућени Александру Тијанићу, на протесту испред РТС-а, 01. март 2007, РТС

Највиша математика

Бранко Ковачевић Да би се успешно студирало по Болоњској декларацији и давала година за годину, морају професори и студенти да живе заједно, да се дође на посао у 8 ујутро и да се оде у 8 увече кући, и онда се не зуји него се учи 12 сати, 3 пута 8 је 24, скратићу радно време за четири сата и додаћу четири сата учењу...

Бранко Ковачевић, ректор Београдског универзитета, 01. март 2007, "Реплика" ТВ "Б92"

Црква уживо

Изјаве.нет Нећемо гасити предајник. Чекамо да држава поступи по оној комади 'Разваљуј!' из филма 'Време чуда'... Посебно нас боли то што држава на међународним преговорима тобоже брани светиње на Косову, а право лице показује у Београду, где убија и затвара живу цркву. За сваког ко познаје суштину цркве, ово је злочин већи од спаљивања моштију Светог Саве, јер то су биле мошти, а ово је жива црква.

Љуба Ранковић, протођакон и главни уредник радија "Глас цркве", о одлуци Републичке агенције за телекомуникације да забрани емитовање радија у Београду, 01. март 2007, "Курир"

Стање српских ствари

Владе Дивац Не разумем се у српску кошарку. Био сам већ у њој, али сам схватио да не могу да будем део нечега што не разумем. Док се ти људи не помере, нећемо се вратити. Не можемо ми да их терамо.

Владе Дивац, бивши кошаркаш, 01. март 2007, "Политика"

Кампања на првом месту

Милан Париводић Утврдићемо ко је крив за тај пропуст [изостављања субвенција за стамбене кредите млађих од 45 година]. Није се могло очекивати да у јеку предизборне кампање проверавам све ставке уредбе о привременом финансирању.

Милан Париводић, као координатор Министарства финансија, 28. фебруар 2007, "Блиц"

Нови људи из старих времена

Душан Бајатовић Ми нисмо идеолошки острашћени и ако бисмо се договорили око програма, не би било спора око нашег учешћа и у таквој влади са ДС-ом и ДСС-ом.

Душан Бајатовић, потпредседник СПС-а, 28. фебруар 2007, "Дневник"

Стање српских ствари

Драган Ђуричин Код нас је експертска педофилија – имамо увезене стручњаке из иностранства који су дипломирали на страним факултетима и без дана радног стажа долазе да буду креатори система.

Драган Ђуричин, професор Економског факултета у Београду, 28. фебруар 2007, ТВ "Авала"

У црно завијени

Наташа Кандић Пресуда је последица недостатка доказа које је за овај процес требало да обезбеди Србија.

Наташа Кандић, директорка Фонда за хуманитарно право, o пресуди Међународног суда правде у Хагу, 27. фебруар 2007, "Политика"

У црно завијени

Биљана Ковачевић-Вучо Пресуда Међународног суда правде у Хагу да Србија није одговорна за геноцид представља крај транзиционе правде и велики пораз Србије.

Биљана Ковачевић-Вучо, председница Комитета правника за људска права, o пресуди Међународног суда правде у Хагу, 27. фебруар 2007, "Данас"

На министарском нивоу

Млађан Динкић Није г. Париводић крив – он се налази на месту за које није компетентан. Треба што пре формирати владу да добијемо озбиљног министра финансија.

Млађан Динкић, бивши министар финансија, 27. фебруар 2007, ТВ "Авала"

Зна знање

Бојан Димитријевић Ја врло често шетам београдским улицама чија имена не знам, али постоји једна улица чије име знам – Кнез Михаилова. Ту можете да нађете неке од оних симбола који презентују Београд.

Бојан Димитријевић, одлазећи министар трговине, туризма и услуга, на питање аустријске новинарке "где се може купити сувенир у Београду", 27. фебруар 2007, ТВ "Пинк"

Ко се (не) пита

Томислав Николић Ма, Шутановац је буздован! Марко Краљевић се пита! А Марко мудро ћути и лицка се пред огледалом, док се она баба у Немањиној чешља!

Томислав Николић, заменик председника СРС-а, на констатацију да је "Драган Шутановац пре неколико дана упозоравао на могуће отцепљење Косова", 27. фебруар 2007, "Прес"

Тумачење снова

Марти Ахтисари Албанци који на Косову протестују нису ни прочитали мој предлог. Да су га читали, не би имали разлога за протест. Они који протестују само ризикују реализовање оног о чему сањању.

Марти Ахтисари, специјални изасланик УН за Косово и Метохију, 26. фебруар 2007, "Прес"

Право славље

Радослав Стојановић Онај ко није кадар да слави пораз, не може бити кадар ни да слави своју победу. У сваком случају, ма каква пресуда била, прослава је неизбежна и на њу су сви позвани.

Радослав Стојановић, правни заступник Србије пред Међународним судом правде, пре изрицања пресуде, 26. фебруар 2007, "Курир"

Будућност је неизвесна, а увреде увек близу

Борис Тадић Сада када смо добили судски епилог те трагичне политике, сасвим је јасно да свако онај ко се буде противио довршетку сарадње са Хашким трибуналом и доношењу скупштинске декларације о Сребреници, ради најдиректније против интереса своје државе и будућности њених грађана.

Борис Тадић, председник Србије, 26. фебруар 2007, "Б92"

Пресуда (великој) завери

Томислав Николић Суђење и пресуда су део велике завере у којој је требало написати тужбу за грозно дело, да пресуда буде да ми [Србија] у том грозном делу нисмо учествовали, али да то грозно дело буде утврђено. Иако је реч о тешком ратном злочину [у Сребреници], у којом је можда 2000 или 1000 људи убијено, није се радило о свим муслиманима и на читавој територији.

Томислав Николић, заменик председника СРС-а, 26. фебруар 2007, "Б92"

У црно завијени

Ненад Чанак Остао сам без речи. Нека крв и пепео Босне падну на руке свих оних који су донели овакву пресуду!

Ненад Чанак, председник Лиге социјалдемократа Војводине, o пресуди Међународног суда правде у Хагу, 26. фебруар 2007, "Б92"

У црно завијени

Драган Поповић У шоку сам. Оваква пресуда није у интересу ни Србије ни жртава. Врло сам изненађен садржајем пресуде, очекивао сам да Србија буде осуђена за геноцид или за саучесништво у геноциду.

Драган Поповић, из Иницијативе младих, o пресуди Међународног суда правде у Хагу, 26. фебруар 2007, "Бета"

Бланко посланици

Драган Шормаз Посланици ДСС-а потписали су бланко оставке и у њима пише да сви народни посланици својевољно и неопозиво стављању на располагање мандат странци и да странка у сваком тренутку може да уради с њим шта хоће. И не видим проблем у томе!

Драган Шормаз, потпредседник Извршног одбора ДСС-а, 26. фебруар 2007, "Прес"

Бланко посланици

Драган Тодоровић Посланици СРС-а су на основу закона и устава потписали бланко оставке. Такође верујем да ћемо се сви заједно ускоро поново и у цркви заклети на верност странци. Тако ће странка бити двоструко обезбеђена.

Драган Тодоровић, председник Извршног одбора СРС-а, , 26. фебруар 2007, "Прес"

Струјни шок

Хаџи Драган Антић Кубански амбасадор лично ме је позвао да потпишем петицију [за затварање Гвантанама] коју су подржали људи као што су Ноам Чомски и Харолд Пинтер.

Хаџи Драган Антић, звани Струја, бивши директор "Политике" а садашњи увозник кубанских цигара и рума, 26. фебруар 2007, "Прес"

Играли смо се скупштине

Борка Вучић Познавала сам родитеље Бориса Тадића, али се нисмо дружили. Љуба и његова супруга нису имали где да оставе бебу и довели су малог Бориса код моје јетрве која је становала на Дорћолу где су живели и Тадићеви. Ја сам била тамо, па сам то поподне причувала Бориса. Мислим да је тада имао 17 месеци... Сећам се да је био добра беба, лепа и мирна. Уосталом, као сва деца.

Борка Вучић, најстарија посланица и председавајућа Скупштине, 26. фебруар 2007, "Прес"

Ко се (не) пита

Вук Драшковић Шта сам одлучио и кад ћу урадити то што сам одлучио дугујем само СПО и ником другом. Јавности нећу да полажем никакве рачуне јер јој баш ништа не дугујем.

Вук Драшковић, лидер СПО-а, 26. фебруар 2007, "Блиц"

Операција на РТС срцу

Ненад Љ. Стефановић До те изузетно високе гледаности нисмо дошли преко латино серија, фолка, силикона, емисија које личе на 'операције на отвореном срцу', или оних у којима неко од одабраних доколичара пет минута повраћа, а камера све то директно преноси.

Ненад Љ. Стефановић, главни и одговорни уредник Информативног програма РТС-а, 25. фебруар 2007, "Политика"

Дабогда те Батић бранио!

Владан Батић Ако је Предраг Стојановић [притворени професор Правног факултета у Крагујевцу] крив, а ја сам његов бранилац у том поступку, тражићу да му се изрекне најстрожија казна.

Владан Батић, као адвокат, 25. фебруар 2007, "Утисак недеље"

Утицај танкоће струка на глупост

Јагош Марковић Ја луд јесам али глуп нисам, ал' ово не смете да ставите у наслов!

Јагош Марковић, редитељ, на питање да ли је требало да сними и музички CD, 01. фебруар 2007, "Статус"

Утицај танкоће струка на глупост

Јагош Марковић Не могу да кажем да ме неке особице нису повредиле и израдиле. Само су зле глупаче танког струка могле да ме зезну како волиш.

Јагош Марковић, редитељ, 01. фебруар 2007, "Статус"