Лажима противу миротворца

Ричард Холбрук Тврдње бивше портпаролке Хашког тужилаштва Флоренс Артман да сам гарантовао оптуженику за ратне злочине Радовану Караџићу да неће бити ухапшен и предат Хашком суду ако се повуче с политичке позорнице, одвратна су лаж. Невероватно је да и даље неко у свету верује на реч једном ратном злочинцу, а не Сједињеним Државама и људима који су донели мир на Балкану.

Ричард Холбрук, "аутор Дејтонског споразума", за сарајевски "Дневни аваз", 22. септембар 2007, "ФоНет"

Сами своја жртва

Војислав Коштуница Имали смо превише жртава у толиким ратовима које је Србија водила, да би сада, кроз приступање НАТО, сејали нове жртве зарад туђих интереса и на другим континентима. Србија је довољно пропатила да би учествовала у конфронтацијама у свету и додатно страдавала. Сасвим је извесно да ниједан српски војник неће ићи у Ирак или Авганистан.

Војислав Коштуница, председник Владе Србије, 22. септембар 2007, "Вечерње новости"

Me, Myself and I

Вук Драшковић Српски Месија, српски Јеремија, краљ тргова... Тако су ме звали и овде и у свету.

Вук Драшковић, председник СПО-а, 22. септембар 2007, према "Пресу"

Једна душа, два кандидата

Дубравка Филиповски О кандидатури Велимира Илића донећемо одлуку на Главном одбору, када председнички избори буду расписани. Разговарам с нашим члановима, обилазим одборе и готово 100 хиљада чланова Нове Србије једнодушно је у одлуци да председник НС-а треба да се кандидује.

Дубравка Филиповски, потпредседница НС, конференција за новинаре, 21. септембар 2007, "Шта радите, бре?" РТС-а

Једна душа, два кандидата

Влајко Сенић Не би било здраво да владајућа коалиција има два председничка кандидата.

Влајко Сенић, функционер Г17 Плус, 21. септембар 2007, "Шта радите, бре?" РТС-а

Једна душа, два кандидата

Драган Тодоровић Веља Илић није достојан такмац Томиславу Николићу, он је дворска луда Владе Србије.

Драган Тодоровић, потпредседник СРС-а, 21. септембар 2007, "Курир"

Ми знамо свој (страначки) пут

Маја Гојковић СРС само треба да прати оно што већина у Србији жели да чује и што жели да се уради, какву политику жели. Значи, не треба СРС да мења свој програм, али неке ствари треба да прилагоди 21. веку и Србији 2008. године. Није иста Србија 1990. и 2008. године. И неприродно је да се људи не мењају. Ја сам поносна што сам се јако променила.

Маја Гојковић, градоначелник Новог Сада и члан Централне отаџбинске управе СРС-а, 21. септембар 2007, "Политика"

Me, Myself and I

Маја Гојковић Ја сам једини умерени десничар у Србији, који је показао да може да буде и успешан.

Маја Гојковић, 21. септембар 2007, "Политика"

 Ново време је на њиховој страни

Уго Чавес Часовници ће се померити за пола сата уназад. Не занима ме ако кажу да сам луд, ново време ће ступити на снагу, нека ме називају како год желе. Померање часовника ће омогућити деци да се буде за полазак у школу по дану уместо пре свитања.

Уго Чавес, председник Венецуеле, о одлуци по којој ће Венецуела ће бити у јединственој временској зони, четири и по сата иза Гринича, 20. септембар 2007, РТС

Сами своја жртва

Соња Бисерко Држава у овом тренутку отварање приче о бомбардовању РТС-а користи за своју пропаганду против чланства у НАТО-у. Слободан Милошевић је искључиви кривац за НАТО интервенцију. Жртвовао је своју земљу и свој народ. НАТО је обавестио унапред сваки пут о циљевима који ће бити бомбардовани.

Соња Бисерко, председница Хелсиншког комитета за људска права, 20. септембар 2007, "НИН"

Паралелно пријатељство

Слободан Самарџић Суштинска аутономија подразумева лабаву интеграцију у наредних 10-20 година, у оквиру које би Срби и Албанци водили паралелне животе.

Слободан Самарџић, министар за Косово и Метохију, 20. септембар 2007, "Ројтерс"

Како да ДС добије изборе (синопсис)

Мирослав Лазански Албанци могу да прогласе да важи Ахтисаријев план. Срби са севера Косова прогласе своју независност, дође до неког инцидента, пуцњаве – изађе НАТО на терен, неко убије пар Албанаца, можда пар Срба, то су људске трагедије, ово-оно... У духу онога што сам слушао и разговора генерала Поноша и генерала Пејса који је отишао са дужности начелника Генералштаба САД – ту је речено да за безбедност брине КФОР али наглашена је и улога Војске Србије: дође до пуцњаве, убистава, хипотетски допустимо да НАТО дозволи Војсци Србије да се постави на граници на реци Ибру, такав покрет нареди врховни командант председник Србије – и ДС глатко добије изборе! [...] Да ли ви, господо, знате да је претходних дана био заменик шефа ЦИА-е у Београду?!

Мирослав Лазански, војни коментатор "Политике", 20. септембар 2007, "Судар" ТВ "Пинк"

Озбиљна институција и неозбиљан раскол

Драган Ђилас Разлике између ДС-а и ДСС-а се у Влади не примећују. Теме о којима немамо исто мишљење нису ствари које би могле да утичу на рад.

Драган Ђилас, министар без портфеља из ДС-а, 20. септембар 2007, "Глас јавности"

Ми знамо свој (страначки) пут

Божидар Делић Моја странка је позната по томе што, на крају крајева, има своју идеологију и свој програм.

Божидар Делић, генерал у пензији и члан СРС-а, 20. септембар 2007, "Судар" ТВ "Пинк"

Маркантне и оне друге персоне

Слободан Антонић У ЈДП, представљана је најновија књига Пешчаника. У Народном позоришту, представљани су ТВ спотови у којима се афирмише родитељство. Из Министарства културе позвана је управа једног од ова два позоришта и једна промоција је отказана. Која? Наравно, друга. Јер, да се то десило Пешчанику до сада би ствар већ стигла до Уједињених нација! [...] Шта је уопште спорно са НВО 'Двери'? Да се ова НВО лепо зове 'Евроатлантска асоцијација Портал', била би друга ствар.

Слободан Антонић, о забрани концерта "Српског сабора Двери" у Народном позоришту и промоцији "Пешчаника" у Југословенском драмском, 20. септембар 2007, "Политика"

Маркантне и оне друге персоне

Драгољуб Жарковић Пешчаник није медијски производ јер није медијски производ ако учествују само они који исто мисле. То је један облик пропагандног сектора, ја поштујем и то.

Драгољуб Жарковић, главни уредник "Времена", 20. септембар 2007, "У недостатку доказа" ТВ "Авала"

Маркантне и оне друге персоне

Горчин Стојановић Пешчаник није НГО, али није ни медијски пројекат. Пешчаник је радијска емисија. Као таква, она нема никакву општеприхваћену обавезу – што год пожеле Цеца и Цеца [Светлана Лукић и Светлана Вуковић, ауторке Пешчаника] да ставе у своју емисију имају право. Оно што је болно за све назадно и десно у Србији јесте што ту емисију слуша јако много људи. Друга ствар која је болна јесте да у Пешчанику учествују маркантне личности које су образоване, духовите, паметне, елоквентне, аутоироничне. А те Двери, како ли се то зове, нема имена, нема персона, нема маркантних лица, нема дела...

Горчин Стојановић, уметнички директор ЈДП-а, 20. септембар 2007, "У недостатку доказа" ТВ "Авала"

Me, Myself and I

Мирослав Лазански Ја сам 1982. био први југословенски новинар који је ушао у Монс, у Врховну команду НАТО-а, и имао интервју са генералом Роџерсом, командантом НАТО-а, кад многи овде нису знали шта је НАТО...

Мирослав Лазански, 20. септембар 2007, "Судар" ТВ "Пинк"

Друга, бре, Србија

Горчин Стојановић Допусти да завршим реченицу... Ђорђе, нећу ти допустити да говориш док не завршим реченицу, побогу! Колико год да траје, велика мисао дуго траје – шта да радим? Сад ћу да говорим до краја... И немој бити безобразан, то што сада говориш је јако безобразно, и ризикујеш много, веруј ми! Пусти ме, бре, човече, да завршим реченицу!!!

Горчин Стојановић, редитељ, Ђорђу Вукадиновићу, 20. септембар 2007, "У недостатку доказа" ТВ "Авала"

Паралелно пријатељство

Фатмир Сејдију Са задовољством могу да кажем да смо представили важан документ о природи пријатељских односа између Србије и Косова, као две суверене и независне државе. Косово не може да заборави трагичне догађаје из наше прошлости, али смо спремни да се окренемо пријатељским односима између две земље у будућности.

Фатмир Сејдију, председник Косова, у Лондону, 19. септембар 2007, "Б92"

Српски живот и европска прикљученија

Милутин Мркоњић Ми одавде иницирамо проблеме, тако је макар било иза 5. октобра, па их онда међународна заједница враћа нама. Наши појединци трче у Европу, па онда Европа врати нама неки шамар.

Милутин Мркоњић, инжењер и посланик СПС-а, 19. септембар 2007, "Поглед с Авале" ТВ "Авала"

Све ћу да вам дам, само НИС да продам

Млађан Динкић Ми у Министарству економије чекамо као запета пушка да добијемо инструкцију од Владе да напишемо закон о приватизацији НИС-а.

Млађан Динкић, министар за економију и регионални развој, 19. септембар 2007, "Глас јавности"

Стручни савет

Жарко Кораћ Када имате директора који је страначки човек, онда увек помоћник или заменик мора да буде стручњак како би ипак неко водио предузеће.

Жарко Кораћ, посланик на листи ЛДП-а, 19. септембар 2007, "Блиц"

Дијагнозе без терапија

Мирослав Маркићевић Не могу да будем, нити сам образован за то, терапеут – поготову неким дамама на јавној сцени које су оптерећене ликом и делом Велимира Илића. Ја не могу ништа друго да закључим осим да су смртно заљубљене у њега, али узалудно!

Мирослав Маркићевић, посланик Нове Србије, заседање Скупштине Србије, 18. септембар 2007, РТС

Дијагнозе без терапија

Милена Станковић Што се тиче заљубљености у Велимира Илића, то је стварно смешно... Постоји један израз који говори о њему, али ја ћу бити дама па га нећу рећи – он је потпуно несимпатичан човек.

Милена Станковић, посланик ЛДП-а, заседање Скупштине Србије, 18. септембар 2007, РТС

Дијагнозе без терапија

Милутин Мркоњић Немојте да журите, госпођо Станковић, око тих оцена.

Милутин Мркоњић, као председавајући Скупштине, Милени Станковић, заседање Скупштине Србије, 18. септембар 2007, РТС

Дијагнозе без терапија

Дејан Перјаничић Намерно се нисам јавио за реплику, посебно не колегиници Милени Станковић – јер је она Анђелина Џоли српског парламента, после њене изјаве да јој овде добацују, звижде, стварно нисам смео...

Дејан Перјаничић, посланик Нове Србије, заседање Скупштине Србије, 18. септембар 2007, РТС

На бранику православља (и земунског клана)

Александар Симовић Злочини [из оптужнице] дешавали су се уочи неких црквених празника. Била би катастрофа за православље да сам ја то урадио.

Александар Симовић, припадник "земунског клана", оптужен за серију убистава, три отмице и тероризам, 18. септембар 2007, "Политика"

Тужна басна са срећним крајем

Драган Шормаз Предлог црногорског шефа дипломатије Милана Роћена да Сарајево, а не Београд, буде ново средиште југоисточне Европе не треба коментарисати. То је као када се мува попне на слона да га уједе.

Драган Шормаз, функционер ДСС-а, 17. септембар 2007, "Курир"

Српски живот и европска прикљученија

Божидар Ђелић Пошто ме стално нервирају питањима, ја сам рекао да ћемо у ЕУ бити примљени 28. јуна 2014. године, у подне. Онда су рекли, Божидар Ђелић је пролупао, постао је видовита Вава, ко води ове наше европске интеграције... Али, није то била само провокација, ја стварно мислим да је то датум. Ја мислим да ће ЕУ примити заједно све земље Западног Балкана, да би смањили трошак, ма шта ми радили. Све ми се чини да ће нас примити 2014. године.

Божидар Ђелић, потпредседник Владе задужен за европске интеграције, 17. септембар 2007, "Студио Б"

Озбиљна институција и неозбиљан раскол

Драган Јочић Влада је озбиљна институција да би је било какве изјаве довеле у кризу. Темељни и озбиљни раскол у Влади не постоји.

Драган Јочић, министар унутрашњих послова из ДСС-а, новинарима у Скупштини, 17. септембар 2007, "Танјуг"

Спортска географија

Ивица Дачић Сви који у Новом Пазару дођу на утакмицу против неког српског клуба, не верујем да ће скандирати неке много лепе речи. Или доле код Ризе [Халимија, посланика из Прешева] – хвала Богу па Бујановац и Прешево немају неке тимове у првој лиги... Како се зове онај тим из Прешева, Фљамуртари?

Ивица Дачић, шеф посланичког клуба СПС-а, у Скупштини Србије, 17. септембар 2007, РТС

Тачку на пљачку неуспеха

Зоран Славнић Нема љутње и размишљања срцем, јер ја сам овде радио више пута и мој крвав рад други су наплаћивали. Ставио сам тачку и доста ми је више тога, зато и нисам поднео оставку после пораза од Израела, јер кажу да би то био моралан чин. Ја сам подмладио и саставио тим, а сад други хоће да беру успехе за оно што сам допринео.

Зоран Славнић, селектор кошаркаша Србије који су заузели последње место на Европском првенству, 17. септембар 2007, "Блиц"

Специјално васпитање & образовање

Добривоје Будимировић Биџа И ја волим исто да опсујем, зашто, и то је део васпитања, односно неваспитања човека, али када ћу ја да реагујем то зависи много од друге стране. Јер, видите, ја имам ону Божју заповест која каже – ко мене хлебом, ја ћу њега печеним прасетом, ко мене каменом засигурно га не гађам митраљезом.

Добривоје Будимировић Биџа, председник општине Свилајнац, 16. септембар 2007, "Утисак недеље"

Специјално васпитање & образовање

Добривоје Будимировић Биџа Још неке 1995, 1996, кад сам за говорницом рекао шта Србин Србину не опрашта, то су две ствари, то је само успех и ако му неко воли жену. То ће друго и да опрости ако има неке користи, али прво неће нико, и то је управо одговор мој на те који ме не познају, шта Биџа значи, кад неко помене од њих моје име.

Добривоје Будимировић Биџа, председник општине Свилајнац, 16. септембар 2007, "Утисак недеље"

Специјално васпитање & образовање

Добривоје Будимировић Биџа Дође председник [Борис Тадић] да прича... ја сам с њима могао да играм симултанку као што Карпов кад дође узме клинце из основне школе и игра јер ја сам знао колика је моја вредност, ја сам радио, имам 60 година. Ја сам иза себе оставио један печат мог живота.

Добривоје Будимировић Биџа, председник општине Свилајнац, 16. септембар 2007, "Утисак недеље"

Специјално васпитање & образовање

Добривоје Будимировић Биџа Чедомир Антић је млад историчар, а историју пише тек ко преживи, не пише историју онај ко је ствара.

Добривоје Будимировић Биџа, председник општине Свилајнац, 16. септембар 2007, "Утисак недеље"

Народњачки мега-бонтон

Михајло Марковић Не бих да један програм ['Звезде Гранда'] који је направљен на Ташу назовем народњачким јер то асоцира на народну коалицију, народњака ДСС-а и НС-а. Нису они то организовали него једна телевизија, мегателевизија Пинк. Немојте народњачки, то је једна парада, али запазио сам да су они били једини коректни, нико од њих, зато што зна шта да ради, пева и забавља народ, није узео себи за право, као многи из јавног живота који о томе ништа не знају, да коментарише, примера ради, концесију – јер о томе ништа не знају.

Михајло Марковић, државни секретар Министарства за инфраструктуру, 16. септембар 2007, "Утисак недеље"