Тешко задуженима (код странаца)

Небојша Катић Јавни дуг Јапана је око 238 одсто БДП-а и то је невероватна цифра, али … Јапан свој дуг финансира из дома­ћих извора, финансира га јенима, фи­нансира га индиректно примарном емисијом и са таквим дугом се може живети – Јапан не зависи од милости странаца. Да направим овде нешто приземнију аналогију – није свеједно да ли грађани, на пример, дугују не­коме у породици, или дугују зелена­шима. Ови други ломе ноге.

Небојша Катић, економиста, у контексту јавног и спољног дуга Србије који су претежно у страној валути, НИН

Богу плакати

Небојша Катић Стопе [економског] раста се морају гледати у континуитету од бар пет до десет година, да би се могли извлачити поузданији закључци о привредним кретањима. Хвалити се стопом раста оствареној у једној години је јефтина пропаганда. У последњих десет година, рачунајући и „сензационалну“ 2018, Србија је расла по просечној годишњој стопи мањој од једног процента и по томе је била на претпоследњем месту у региону.

Небојша Катић, пословни консултант из Лондона, у интервјуу за НИН

Орвел (ни)је писао узалуд

Предраг Мики Манојловић Политика на свим просторима улази у сваки дом, улази чак и у иностранству, али то су срећнија, сређенија друштва. Људи гледају тај дневник и слушају вести. Човек данашњице откад се пробуди чека шта ће чути и шта ће се ново догодити. Шта ће бити још страшније од онога што живимо и шта се догађа. У људском бићу има нечег мазохистичког и једноставно жели да види неки проблем, да види неки пожар или несрећу. Погледајте само портале којима смо окружени. Погледате било који портал, само ко је кога и како убио, силовања, отмице, педофилија, у цркви, ван цркве, свугде.

Предраг Мики Манојловић, глумац, ЦДМ/„bizlife.rs“

Мале тајне великих мајстора шминкања БДП-а

Небојша Катић Држава тврди да је јавни дуг у односу на БДП пао на 56,6 процената. Да би тај податак о великом паду јавног дуга имао логичку конзистентност, раст БДП-а би морао бити 9,3 процента, дакле, морао би бити бар двоструко већи од реалног раста који ће Србија остварити у овој години. Овде нећу користити психијатријске термине, већ ћу само скренути пажњу на то да се дугови враћају новцем, а не процентима химере која се зове БДП и која је додатно деформисана политиком курса динара.

Небојша Катић, економиста, у интервјуу за НИН